Τα 5 πιο σπάνια τυριά στον κόσμο
Αν είστε λάτρης του τυριού, σίγουρα σε κάποιες από τις εκδρομές ή τα ταξίδια σας θα έχετε δοκιμάσει αυτές τις τοπικές απολαύσεις. Το τυρί είναι ένα τρόφιμο με πολλές ποικιλίες και σε κάθε χώρα, πόλη ή κωμόπολη, δημιουργούνται οι δικές τους συνταγές με μοναδικά υλικά για την παραγωγή του.
1. Τυρί γιακ
Αυτό το τυρί δημιουργείται με γάλα από το γιακ, ένα ζώο που ζει στο Νεπάλ και που καταλαμβάνει βουνά με υψόμετρο υψηλότερο από 4.000 μέτρα. Για τους κατοίκους του τόπου θεωρούνται δώρο, αφού εκμεταλλεύονται το μαλλί και μετατρέπουν το γάλα τους σε τυρί. Αυτή η ποικιλία περιέχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερη πρωτεΐνη από τα παραδοσιακά τυριά, καθιστώντας την πολύ πιο υγιεινή.
2. Τυρί αλπακά
Μια από τις λιχουδιές του Περού είναι το τυρί αλπακά και όπως το γιακ, οι κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλεύονται τα πάντα από τα γουανάκο, ειδικά το γάλα τους. Δεν είναι εύκολο να δοκιμάσετε ένα τυρί φτιαγμένο με γάλα αλπακά και μπορείτε να το βρείτε μόνο στις τοπικές αγορές των Άνδεων.
3. Κάζου Μάρτζου
Στην Ιταλία υπάρχει ένα από τα πιο μοναδικά τυριά στον κόσμο, το Casu Marzu, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε αν ταξιδέψετε στη Σαρδηνία. Δεν ξέρετε από τι είναι φτιαγμένο; Αυτό το τυρί παράγεται με τις προνύμφες της τυρομύγας που περιλαμβάνονται μέσα. Η γεύση είναι πολύ χαρακτηριστική και προσέξτε όταν το δοκιμάζετε, μερικές προνύμφες μπορεί να πηδήξουν στο πρόσωπό σας!
Στη Μογγολία, φτιάχνουν αυτό το τυρί με γάλα φοράδας που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό το φαγητό είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στη Μογγολία, αφού οι φοράδες έχουν γάλα μόνο για 5 μήνες το χρόνο. Είναι πιο ανεκτικό είδος γάλακτος από το αγελαδινό, οπότε αν επισκεφτείτε τη Μογγολία δεν μπορείτε να χάσετε αυτή τη λιχουδιά.
5. Τυρί καμήλας
Σε μια χώρα που το πράσινο των βοσκοτόπων είναι λιγοστό, οι κάτοικοί της έχουν αφοσιωθεί στο άρμεγμα θηλυκών καμήλων εδώ και αιώνες. Αυτό το γάλα έχει πολλές πρωτεΐνες και λιπαρά και η παρασκευή του είναι πιο περίπλοκη από αυτή των συμβατικών τυριών. Η εμφάνισή του μοιάζει με το Camembert αν και η γεύση του είναι πιο αλμυρή. Αν πάτε στη Μαυριτανία πρέπει να το δοκιμάσετε!
Αν είστε λάτρης του τυριού, σίγουρα σε κάποιες από τις εκδρομές ή τα ταξίδια σας θα έχετε δοκιμάσει αυτές τις τοπικές απολαύσεις. Το τυρί είναι ένα τρόφιμο με πολλές ποικιλίες και σε κάθε χώρα, πόλη ή κωμόπολη, δημιουργούνται οι δικές τους συνταγές με μοναδικά υλικά για την παραγωγή του.
1. Τυρί γιακ
Αυτό το τυρί δημιουργείται με γάλα από το γιακ, ένα ζώο που ζει στο Νεπάλ και που καταλαμβάνει βουνά με υψόμετρο υψηλότερο από 4.000 μέτρα. Για τους κατοίκους του τόπου θεωρούνται δώρο, αφού εκμεταλλεύονται το μαλλί και μετατρέπουν το γάλα τους σε τυρί. Αυτή η ποικιλία περιέχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερη πρωτεΐνη από τα παραδοσιακά τυριά, καθιστώντας την πολύ πιο υγιεινή.
2. Τυρί αλπακά
Μια από τις λιχουδιές του Περού είναι το τυρί αλπακά και όπως το γιακ, οι κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλεύονται τα πάντα από τα γουανάκο, ειδικά το γάλα τους. Δεν είναι εύκολο να δοκιμάσετε ένα τυρί φτιαγμένο με γάλα αλπακά και μπορείτε να το βρείτε μόνο στις τοπικές αγορές των Άνδεων.
3. Κάζου Μάρτζου
Στην Ιταλία υπάρχει ένα από τα πιο μοναδικά τυριά στον κόσμο, το Casu Marzu, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε αν ταξιδέψετε στη Σαρδηνία. Δεν ξέρετε από τι είναι φτιαγμένο; Αυτό το τυρί παράγεται με τις προνύμφες της τυρομύγας που περιλαμβάνονται μέσα. Η γεύση είναι πολύ χαρακτηριστική και προσέξτε όταν το δοκιμάζετε, μερικές προνύμφες μπορεί να πηδήξουν στο πρόσωπό σας!
4. Τυρί φοράδας
Στη Μογγολία, φτιάχνουν αυτό το τυρί με γάλα φοράδας που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό το φαγητό είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στη Μογγολία, αφού οι φοράδες έχουν γάλα μόνο για 5 μήνες το χρόνο. Είναι πιο ανεκτικό είδος γάλακτος από το αγελαδινό, οπότε αν επισκεφτείτε τη Μογγολία δεν μπορείτε να χάσετε αυτή τη λιχουδιά.
5. Τυρί καμήλας
Σε μια χώρα που το πράσινο των βοσκοτόπων είναι λιγοστό, οι κάτοικοί της έχουν αφοσιωθεί στο άρμεγμα θηλυκών καμήλων εδώ και αιώνες. Αυτό το γάλα έχει πολλές πρωτεΐνες και λιπαρά και η παρασκευή του είναι πιο περίπλοκη από αυτή των συμβατικών τυριών. Η εμφάνισή του μοιάζει με το Camembert αν και η γεύση του είναι πιο αλμυρή. Αν πάτε στη Μαυριτανία πρέπει να το δοκιμάσετε!
Πηγή:elviajerofeliz.com