ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

[ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ][bleft]

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

[ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ][bsummary]

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

[ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ][twocolumns]

Casu marzu - Το αρχαίο τυρί που φτιάχνεται με σκουλήκια και θεωρείται «το πιο επικίνδυνο στον κόσμο»

Casu marzu - Το αρχαίο τυρί που φτιάχνεται με σκουλήκια και θεωρείται «το πιο επικίνδυνο στον κόσμο»




Η παρασκευή τυριού είναι μια τέχνη που έχει εξελιχθεί σε εκατοντάδες χρόνια ιστορίας. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για να έχετε ένα τυρί που προσαρμόζεται στη γεύση και τις ανάγκες σας.

Συχνά τα τυριά χρειάζονται την αλληλεπίδραση ορισμένων βακτηρίων μέχρι να φτάσουν στο βέλτιστο σημείο ζύμωσης για κατανάλωση. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν τυριά που εξαρτώνται από την αλληλεπίδραση με μύκητες, όπως η γκοργκοντζόλα ή το ροκφόρ. Ωστόσο, καμία μέθοδος παραγωγής τυριού δεν μπορεί να συγκριθεί με το Casu marzu, που παράγεται παραδοσιακά στην Cerdanya της Ιταλίας.

Αυτό το τυρί είναι ένα από τα κύρια εδέσματα αυτού του ιταλικού νησιού. Κάθε χρόνο γεμίζει με τουρίστες από όλο τον κόσμο και όποιος έχει δοκιμάσει αυτό το τυρί επιβεβαιώνει ότι η γεύση αυτού του προϊόντος μπορεί να παραμείνει στον ουρανίσκο για ώρες αφού το φάει.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι το θάρρος να το δοκιμάσουν, ειδικά αφού γνωρίζουν πώς παράγεται. Το Cazu marzu έχει πολύ ιδιαίτερη επεξεργασία, αφού χρησιμοποιούνται προνύμφες μύγας κι έτσι η πρώτη εντύπωση δεν είναι η καλύτερη.



Το 1962 η πώλησή του απαγορεύτηκε ακριβώς λόγω της προετοιμασίας του. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε εκείνη την εποχή ήταν απλό: οι ιταλικές αρχές δεν ενέκριναν την εμπορία και την κατανάλωση τροφίμων που περιείχαν παράσιτα. Ωστόσο, αυτή η απαγόρευση δεν λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη, παρά τις συνέπειές της.

Το 2009, η αμφιλεγόμενη παραγωγή του έδωσε μια εγγραφή στο βιβλίο « Ρεκόρ Γκίνες », δίνοντας σε αυτή την περίεργη λιχουδιά τον τίτλο « Το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο ». Τι μπορεί όμως να συμβεί αυτή τη στιγμή για να έχει αυτό το ραντεβού;



Η "αηδία" που μπορεί να προκαλέσει η σκέψη οτι ένα τυρί παράγετε με προνύμφες δεν είναι το μόνο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστείτε. Το επόμενο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η κατανάλωση ζωντανών προνυμφών μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το σώμα μας.

Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι από αυτούς που τολμούν να δοκιμάσουν αυτό το τυρί ζητούν να φυγοκεντρηθεί το μείγμα για να θρυμματιστούν οι προνύμφες και να πεθάνουν. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που είναι πιο «τολμηροί» και επιλέγουν να φάνε αυτό το τυρί με τα σκουλήκια ακόμα ζωντανά.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μάσησης και της πεπτικής διαδικασίας, τα περισσότερα αν όχι όλα απ' αυτά τα σκουλήκια θα πεθάνουν. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει ένα ή δύο σκουλήκια να μπορέσουν να αντισταθούν στο να φαγωθούν.

Οι κριτές του ρεκόρ Γκίνες ήταν πολύ εμφατικοί όταν ήρθαν να αναφέρουν μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την κατάποση του Casu marzu.



Όπως σας είπαμε πριν, η Ιταλία δεν σταματά την εμπορευματοποίηση του τυριού και η παραβίαση αυτού του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο σχεδόν 60.000 ευρώ . Ακόμα κι έτσι, πολλές οικογένειες στο νησί συνεχίζουν αυτή την παράδοση. Υπάρχει ακόμη και μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Sassari της Σαρδηνίας που κατάφερε να παράγει ένα Casu marzu στο εργαστήριο, υπό ελεγχόμενες συνθήκες για να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων θέλουν να το δοκιμάσουν.